Wat vindt die leuke dame die je telkens tegenkomt op netwerkborrels van je? Kom je wel goed over tijdens je sollicitatiegesprek? En wat kun je concluderen als een man met iets gespreide benen en de handen in z’n zakken voor je staat? De wetenschap is er over uit – dit is wat je ervan kunt leren.

Aantrekkingskracht kan van pas komen. Beter gezegd: het komt altijd wel van pas. Niet alleen als je in de dating scene rondzwerft. Iedereen wil ‘aantrekken’. Vrienden, collega’s, werknemers, potentiële klanten – of als je docent of trainer bent, of politicus.

En dan niet ‘aantrekken’ in de zin van ‘aantrekkelijk zijn’. Aantrekkingskracht is méér dan aantrekkelijkheid. Het is een vorm van charme, van interessant gevonden worden door een ander, van potentie hebben, van anderen boeien en aandacht aantrekken. Altijd op een positieve manier.

Niet geforceerd of onoprecht, dat zou de agressieve vorm van aantrekkingskracht zijn. En dan is het niet eens aantrekkingskracht, want een kracht is iets dat van binnenuit komt. Iets dat volkomen natuurlijk en vaak onbewust gebeurt.

Totdat je je er bewust van wordt, en je aantrekkingskracht op een assertieve manier toepast: voor het welzijn van de relaties en de communicatie met de mensen om je heen én jezelf. Door te herkennen wat de signalen van positieve aantrekkingskracht zijn.

Precies wat Vanessa Van Edwards, communicatiedeskundige, je kan vertellen over de wetenschap van aantrekkingskracht.

Aantrekkingskracht signalen – werken zo

De signalen van aantrekkingskracht zijn de – vaak subtiele – handelingen van anderen die verraden of diegene zich ‘tot je aangetrokken’ voelt (en dan niet op de ‘ik vind je aantrekkelijk’, maar ‘je hebt aantrekkingskracht’ manier dus).

En het mooie van die handelingen, die signalen, is dat ze er al eeuwen en eeuwen zijn. Ze zijn namelijk meestal een gevalletje ‘evolutie’. Dat wil zeggen: ze zijn een product van de evolutie, die ons mensen maakt met onderlinge relaties en onderlinge boodschappen die eigenlijk behoorlijk primair overgebracht worden.

Van Edwards:

“Onthoud dat de signalen vanuit een evolutionair perspectief komen. Wat holenmensen deden, doen wij nog steeds. Er is eigenlijk niet veel veranderd sinds toen, behalve hoge hakken en iPhones.”

Behoorlijk primair én vaak onbewust zijn de signalen. Wat een meevaller is, want dan kunnen signalen van aantrekkingskracht dus zelden gemanipuleerd of geforceerd worden. Oftewel: ze spreken de waarheid, zelfs als de ander dat niet wil uiten, omdat hij of zij ze onbewust uit.

Handig voor jou.

En nog een meevaller! Van Edwards:

“De meeste communicatie is non-verbaal. 7% is verbale inhoud. Dat betekent dus dat 93% lichaamstaal, gezichtsuitdrukking en stemgeluid is.”

93% van de communicatie tussen mensen bestaat dus niet uit spreken, maar uit signalen – te lezen en ontcijferen in onze lichaamstaal, gezichtsuitdrukking en ons stemgeluid. De magische aantrekkingskracht-signalen-drie-eenheid:

aantrekkingskracht

Daar zit het hem dus in: aantrekkingskracht. Het herbergt de signalen dat iemand anders zich tot je aangetrokken voelt, én het bevat de sleutel tot zelf aantrekkingskracht opbouwen – zodat je die aandacht, interesse en waardering krijgt van een ander. Of dat nu je date, je teamleden, je werknemers, je stemmers voor de lokale verkiezingen of je leerlingen of cursusdeelnemers zijn.

Je trekt ze aan, als je de signalen van aantrekkingskracht kent – om zelf in te zetten, en om bij anderen te lezen of het wel werkt.

Aantrekkingskracht inzetten

lichaamstaal

Je gebruikt je hele lichaam dus om te communiceren. En zodra je je bewust bent van de onbewuste signalen, kun je die inzetten om aantrekkingskracht uit te stralen. Een paar tips:

  • Draai je lichaam naar je gesprekspartner of publiek toe. Hou je een presentatie maar staat je torso half naar het scherm achter je gedraaid, dan is er van aantrekkingskracht noch van aandacht weinig sprake.
  • Wil je aantrekkingskracht die vooral neigt naar geloofwaardigheid en leiderschap, dan is ‘steepling’ een erg praktische pose die zegt “ik weet wat ik doe, let maar op mij”. Een typische pose van politici. Duits bondskanselier Angela Merkel is er bijvoorbeeld erg fan van:

merkel lichaamstaal

  • Neem een ‘powerpose’ aan, werkt voor zowel je eigen zelfvertrouwen, als het vertrouwen van anderen winnen. Dat wil zeggen: maak je groot en sta of loop rechtop, duik op geen enkele manier in elkaar. Ontzettend primitief – precies dezelfde houdingen zijn zelfs in aapachtigen te herkennen – maar het werkt.

gezichtsuitdrukking

Een Princeton-studie onder sporters en hoe hun lichaamstaal en gezichtsuitdrukking hun gemoed onthult, concludeerde dat het laatste een wat lastigere is. Terwijl lichaamstaal vaak overduidelijk is (handen in de lucht in een ‘V’ is overwinning – universeel en onmiskenbaar), zijn gezichtsuitdrukkingen wat verfijnder. Ze trekken nog steeds bizarre grimassen, maar het verschil tussen bijvoorbeeld overwinning en teleurstelling is lastig te lezen, volgens het onderzoek, zoals je hier ziet.

Toch zegt het gezicht vaak nog veel meer, al doet het dat wat verfijnder. Niet voor niets focussen FBI-analytici voornamelijk op gezichtsuitdrukkingen om waarheden te achterhalen. Waar ze dan naar kijken, zijn geen overduidelijke tekenen, maar ‘micro-expressies’.

Uit die analyses, kun je ook conclusies trekken over hoe je positief en vol aantrekkingskracht overkomt:

  • Maak je gezicht ‘open’ door alle onderdelen minimaal omhoog te bewegen. Je wenkbrauwen, een millimeter omhoog, je mondhoeken, een millimeter omhoog. Het geeft aan dat je op je gemak en benaderbaar bent: goed voor aantrekkingskracht!
  • Ben je vrouw, tilt je kin dan een millimeter omlaag. Ben je man, til je kin dan een millimeter omhoog.
  • Glimlach niet meteen, als je iemand ziet. Hou je gezicht ‘open’ zodra je iemand benaderd, maar glimlach pas – subtiel – zodra je wederzijds oogcontact hebt en bijvoorbeeld handen schudt. Het maakt dat de ander onbewust merkt dat de glimlach speciaal voor hem of haar bewaard is.

stemgeluid

Je stemgeluid is misschien wel de laatste van de 3 waar je aan denkt, om aantrekkingskracht in te zetten in je communicatie met anderen. Je let er waarschijnlijk zelden tot nooit op, en dat maakt dat stemgeluid bij jou het grootste verschil in aantrekkingskracht kan maken. De belangrijkste tips, voor sterkere aantrekkingskracht via je stemgeluid:

  • Let op de hoogte van je stem. Gebruik je een hoge ‘kopstem’? Dan wordt je niet erg serieus genomen. Komt de stem vanuit diepere regionen, een ‘buikstem’, dan ben je pas met aantrekkingskracht aan de slag. Diep ‘vanuit je buik’ ademhalen voordat je spreekt, helpt. Neem de tijd, je komt alleen maar geloofwaardiger over.
  • En die tijd mag je ook tussen het spreken door nemen. Stiltes op de juiste momenten wanneer je spreekt, vergroten je aantrekkingskracht. Even geen stemgeluid dus, is één van de machtigste sleutels van je stemgeluid.
  • Spreek ritmisch en rustig. Dit doe je door van tevoren goed te bedenken wat je wil zeggen, het ritmische en rustige effect op je stem volgt vanzelf. Geen nerveus geklets dus, maar ‘kwalitatief spreken’. Anderen merken onbewust op dat je bewust spreekt, wat maakt dat ze hun oren spitsen!

Aantrekkingskracht aflezen

Je weet nu precies wat je moet doen met  je lijf – torso naar de ander(en) gericht – en met je gezicht – wenkbrauwen en mondhoeken subtiel omhoog – en met je stem – rustig spreken vanuit buikademhaling. Je zou zeggen dat je nu geramd zit, qua aantrekkingskracht. Maar of je daadwerkelijk het gewenste effect bereikt, moet nog blijken.

Het zijn de onbewuste signalen die anderen afgeven, die verraden of ze tot je aangetrokken zijn – of nog steeds niet echt. En ze komen uit dezelfde belangrijkste communicatie-regionen: lichaamstaal, gezichtsuitdrukking en stemgeluid. Vanessa Van Edwards onthult de belangrijkste, in een Amerikaanse ochtendshow. Goed opletten nu!

wel-aantrekkingskracht-signalen

  • Voeten zijn naar jou gericht, betekent dat de meeste aantrekkingskracht naar jou uitgaat. Vooral mannen blijken dit te doen, wanneer ze interesse hebben in de andere sekse.
  • Spreid een man zijn benen lichtjes wanneer hij staat, en steekt hij beide handen in z’n zakken (misschien zelfs met z’n duimpje eruit!), dan zit je ook goed qua aantrekkingskracht. Hij probeert wederzijds aan te trekken door zijn zelfverzekerdheid te laten zien. Heel evolutionair primitief, en heel oprecht.
  • Een vrouw toont aantrekkingskracht wanneer ze haar nek laat zien. Ze schudt haar haar naar achteren bijvoorbeeld, of tilt haar kin een beetje omhoog en haar hoofd naar achteren. Goed teken! Evolutionair gezien ook logisch, want de nek geeft feromonen vrij.

geen-aantrekkingskracht-signalen

  • Iemand lacht, maar de oogrimpels lachen niet mee. De ander is niet oprecht tot je aangetrokken, maar (glim)lacht uit beleefdheid.
  • Iemand drukt z’n lippen op elkaar. Degene is terughoudend en acht je niet ‘aantrekkelijk’ genoeg om volledig open naar je te zijn.
  • Iemand vouwt de armen over elkaar: een klassiek evolutionair gebaar, dat de lichaamshouding sluit. Een open torso, weet je nu, betekent dat je je openstelt en aantrekt. Gevouwen armen sluiten het torso, en zijn een duidelijk teken van “geen aantrekkingskracht hier, laat mij maar met rust”.

Dus

Aantrekkingskracht is een wonderlijk middel om in te zetten en af te lezen, als je weet hoe je het goed moet doen. Zo kun je je eigen aantrekkingskracht zo inzetten of inschatten, om de relaties met de mensen om je heen sterker (de ander is aangetrokken), of op z’n minst helderder (je weet dat de ander niet is aangetrokken) te maken.

In de praktijk leren hoe je dat doet? Kijk eens naar onze training Assertiviteit, waar lichaamstaal, assertief overkomen en assertief presenteren en communiceren een dag lang centraal staat – en je met praktische oefeningen en onderlinge interactie leert toepassen.

Dat is nog eens prettig communiceren!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog